Brandul turistic al României

Ce imagine crezi că i se potriveşte cel mai bine României? Ce slogan consideri că reprezintă cel mai bine ţara noastră? Ce melodie ar merita titlul de "imn turistic" sau cum ar trebui să sune aceasta?

Toate mesajele venite pe acest forum vor fi trimise Ministerului Turismului şi vor fi dezbătute în jurnalele Europa FM

postat: vineri 3 apr 2009 la 20:31 2263 vizite, 26 raspunsuri, »

Interesanta aceasta discutie despre Brandul Turistic National. Consider ca Delta Dunarii are un potential turistic extrem de ridicat si ca ar putea sa ne reprezinte tara.

luni 6 aprilie 2009 la 13:39

Hai sa incepem cu o analiza logica, nu? Ca asa ne sta bine daca totusi ne dam cu parerea. O parere, o opinie trebuie sa fie cat de cat argumentata si nu aruncata asa pur si simplu, mai ales cand este vorba si de o asemenea tematica precum imaginea Romaniei.

O sa incep cu ce este mai simplu si anume cu propunerea mea privind imnul turistic al Romaniei. Propun, asadar, ca si imn al turistic al Romaniei melodia "Tara mea", de Tudor Gheorghe. In acest caz nu cred ca ar trebui sa mai argumentez. Numele si renumele cantaretului, melodia in sine, versurile ei, simbolistica si realitatea mesajului, precum si renumele melodiei sunt argumentele care vorbesc de la sine. Daca stam si analizam mai bine vom putea constata ca melodia ar fi chiar si mai potrivita pentru pozitia de Imn National. Are tot ce trebuie pentru un adevarat IMN, fie el turistic sau national. Melodia "vorbeste" despre frumusetea plaiurilor mioritice, dar si despre valorile umane care au incununat candva poporul roman si care inca mai exista, chiar daca au fost destul de mult doborate de valorile democratiei occidentale, ale ideologiei capitaliste, in care inlusiv curajul, demnitatea, omenia, ospitalitatea etc. au fost depasite de mentalitatea profitului. Criza globala este un exemplu, un argument in directia atestarii afirmatiilor mele.

luni 6 aprilie 2009 la 14:44

Scriu pe bucati ca spatiul nu-mi permite mai mult. :)

Sa trecem mai departe. Daca vorbim de imaginea Romaniei, atunci sunt multe, foarte multe aspecte de luat in considerare. Pe de-o parte trebuie sa vorbim de imaginea Romaniei la nivelul constiintei romanilor si pe de alta parte la nivelul constiintei non-romanilor. Am spus non-romani pentru a delimita celelalte popoare la modul general. Majoritatea sunt tentati sa spuna straini. Insa celelalte natiuni nu sunt straini, mai ales intr-o era a globalizarii informatiei. A fi strain inseamna a nu fi cunoscut. Iar noi cunoastem celelalte popoare. Omul de rand mai putin, iar antropologii, sociologii, politicienii mai mult. Deci nu putem numi celelalte natiuni ca fiind straini, ci oameni de o alta natie, etnie.

luni 6 aprilie 2009 la 14:47

Avem asadar, imaginea Romaniei la nivelul constiintei romanilor si imaginea Romaniei la nivelul constiintei non-romanilor. Dar ce inseamna imagine? Sau ce contine imaginea Romaniei la nivelul celor doua constiinte? Raspunsurile ar insemna studii intregi. O sa fiu insa sintetic. Imaginea Romaniei la nivelul constiintei romanilor si non-romanilor contine doua aspecte si anume: cadrul biologic si geografic desemnat de granitele fizice si ansamblul dimensiunilor culturale, sociale, politice, economice, istorice. Din punct de vedere biologic si geografic ce cauta turistii (romani si non-romani)? Locuri si oaze de verdeata, de virginitate naturala, de diversitate, de mirific, de jocuri splendide intre fauna, flora, vegetatie, clima, relief, hidrografie etc. Din aceste puncte de vedere Romania poate fi considerata de departe o Perla a Europei, o Aura a Carpatilor, un Giuvaier Nepretuit, o Nestemata de Basm. Sa amintim in treacat de Delta, de Litoral, de semetia Carpatilor, de exceptionala retea hidrografica, de lacurile romanesti, de ariile depresionale, de podisuri, de campii, de sesuri si lunci, de semidesertul dobrogean. Tot ce vrei si ce nu vrei intr-o imbinare perfecta, intr-o armonie in care cuvintele devin de prisos. Singura problema este ca aceasta realitate este amenintata cu disparitia datorita rapacitatii unora dintre mai marii acestei tari care sunt alesi ca sa gestioneze eficient patrimoniul national in directia protejarii si conservarii lui si nu in directia transformarii in capital financiar, fara nicio valoare.

luni 6 aprilie 2009 la 14:48

Pe de alta parte ce isi mai doresc turistii? Evident un cadru social, cultural, traditional, istoric, educational de multe stele. Isi doresc ospitalitate, servicii de calitate, omenie, corectitudine si afectivitate. Desi istoria, datorita stramosilor nostri de seama, ne-a lasat un patrimoniu extrem de invidiat de multe popoare, prezentul ideologic capitalist, coroborat cu incompetenta gestionarii, nu ne permite sa-l valorificam, sa-l fructificam la nivelul real. Si din acest punct de vedere viitorul ne este amenintat.

Sa recapitulam. Biologic si geografic Romania este o Perla a Europei, un Giuvaier Nepretuit, o Nestemata, o Aura de Basm. Din punct de vedere istoric si cultural-traditional stam pe o mostenire inestimabila, o adevarata mina de diamante, dar care nu este promovata, fructificata. La capitolul omenie, ospitalitate, cinste, demnitate, profesionalism, servicii de calitate, infrastructura stam insa foarte prost, desi nu asta ne este caracterul. Dar totusi se intampla datorita falselor valori promovate de ideologia capitalista.

luni 6 aprilie 2009 la 14:51

Aceste dimensiuni trebuie sa formeze o imagine a Romaniei favorabila atragerii de turisti. Daca aceste dimensiuni nu se armonizeaza perfect, imaginea Romaniei are de suferit. Degeaba avem bogatii naturale, endemice, degeaba stramosii ne-au lasat un patrimoniu colosal daca nu stim sa le promovam, daca nu stim sa fim profesionisti, daca am uitat ce este omenia, cinstea, ospitalitatea, demnitatea, sinceritatea, transparenta. Iata de ce este extrem de greu sa construiesti un brand de tara. Mai intai trebuie solutionata dimensiunea educationala, profesionala si de mentalitate si abia apoi putem sa spunem ca avem ce vinde. Ca degeaba povestim non-romanilor ca avem, daca atunci cand vor veni si vor sta si apoi se vor intoarce pe la casele lor vor povesti despre gustul amar al gunoaielor, al smecherilor de pe sosele, al infrastructurii, al serviciilor neprofesioniste, al hotiei etc. Putem ascunde aceste limite sub masca termenilor de marketing, dar nu pentru mult timp. Caci dupa cum spunea Stefan cel Mare "vorba ma invata, dar fapta ma convinge." Deci sa nu incercam sa ascundem gunoiul sub presul termenilor pomposi de marketing ca nu vom rezolva nimic.

luni 6 aprilie 2009 la 14:55

Cred ca cel mai coret si bine ar fi sa ne rezolvam problemele interne si abia apoi sa vorbim de un adevarat brand de tara. Pana atunci trebuie sa ne multumim cu ceva modest si nu ceva pompos, extravagant, desi potentialul tarii noastre este unul ce poate fi tradus prin termenul EXOTIC. Se poate ajunge acolo, daca vom pune umarul la treaba fiecare dintre noi, iar autoritatile isi vor indrepta cheltuirea banilor spre rezolvarea acestor probleme si nu spre gasirea de termeni, concepte, expresii care sa le maschezein stil de marketing. Trebuie actionat asadar, pe doua directii simultan : rezolvarea problemelor existente si materializarea unui concept care sa ne defineasca in ansamblul dimensiunilor enumerate mai sus. Daca vorba si fapta corespund inseamna ca suntem sinceri, daca nu, inseamna ca umblam cu "cioara vopsita".

Putem spune: "Romania - Aura Carpatilor", un concept mai modest, mai apropiat de realitate dar putem ajunge la "Romania - Perla Europei" pentru ca avem cu ce si pentru ca realitatea nu dezminte.

Pasionatilor de Romania, dar si pentru inspiratie sau argumentare recomand http://www.turism-explorer.ro

luni 6 aprilie 2009 la 14:56

Brandul Romania. Avand in vedere faptul ca intru in contact cu foarte multi "straini" , potentiali turisti , am ajuns la concluzia ca majoritatea nu stiu unde exact se afla Romania pe harta, nu ma refer la restul Europei unde deja suntem "faimosi" .Multi dintre ei au impresia ca facem parte sau am facut parte din fosta URSS .Deci in primul rand trebuie precuizata locatia Romaniei , Europa de sud-est , tara integrata in Uniunea Europeana . Experienta "Romania" incepe la portile de imbarcare a aeroporturilor care ne leaga de restul lumii mai ales cand vine vorba de compania aeriana romana "Taraom" iar prima impresie dupa cum prea bine stim conteaza . De multe ori am fost intrebat daca Romania este o tara "safe" ,implicit care este rata criminalitatii ? Chiar acum am un prieten australian in vizita si e impresionat de frumusetea muntilor si de trecerea de la un anotimp la altul , zapada , pe care o experimentea ptr prima data in viata lui .Deasemea de nenumarate ori a fost si este impresionat de frumusetea peisajelor, de simplitatea oamenilor, de caldura si ospitalitatea cu care a fost intampinat in fiecare casa . S-a incercat in trecut o legatura a Romaniei cu Dracula lucrul ce trebuie mentionat dar sa nu se insiste asupa acestui subiect prea mult .Nu toata lumea e un fun Dracula . Varietatea formelor de relief nu trebuie lasata la o parte ,usurinta cu care se circula cu trenul din si catre orice oras important al tarii . In concluzie acest clip publicitar trebuie sa fie simplu si concret .De obicei avem tendinta de a exagera si complica lucrurile, trebuie sa fie real , sa ne reprezinte ca natiune . ION brasov

luni 6 aprilie 2009 la 21:07

1. Consider ca cea mai reprezentativa melodie de promovare a Romaniei este "Iarba verde de acasa" - Mircea Rusu Band (eu personal simt o emotie deosebita de cate ori o ascult)

2. In videoclipul de promovare cred ca ar trebui sa apara imagini din Delta, manastirile din N Moldovei, peisaje montane cu ursi si caprioare, capre negre, izvoarel termale Castelul Peles, Casa Poporului, Marea Neagra, tarani in diferite costume populare dar si tineri in facultati. De asemenea, cateva personalitati contemporane (Nadia, Hagi, Angela Gheorghiu, etc) si, poarta de intrare in tara : Tarom

Acestea sunt numai cateva din multele frumuseti ale tarii noastre, exemplele sunt multe. Doresc succes si spor la treaba angajatilor din Ministerul Turismului

Multumesc, sunt Monica din Tulcea si va invit la noi sa vizitati inclusiv unul dintre cele mai mari acvarii din Europa, cu sute de specii de pesti autohtoni si exotici (se poate adauga desigur, pe lista atractiilor turistice)

vineri 10 aprilie 2009 la 17:10

BRAND II TREBUIE ACESTEI TARI A NIMANUI?

DUMNEAVOASTRA ATI VAZUT PE CE DRUMURI SUNTEM NEVOITI SA CALATORIM CA SA AJUNGEM LA ASA ZISELE OBIECTIVE TURISTICE?

VA PLACE TARA ASTA AJUNSA LA CHEREMUL TUTUROR HOTILOR SI TILHARILOR?

BRANDUI-TI-L DACA VA PLACE!S-A MARIT NUMARUL TURISTILOR STARINI?

CE CARAGHIOS SUNA ASTA CIND NOI NE FACEM VIZITE UNUL LA ALTUL!

SA VENITI SA VEDETI TURISM LA MANASTIREA CURTEA DE ARGES!SI SA NU UITATI SA TRECETI PRIN GROAPA DE GUNOI A ORASULUI CARE SE AFLA IESIREA DINSPRE RM-VILCEA.ACOLO SA VEDETI ZONA SPLENDIDA DE A FACE CHIAR SI PIK-NIK

HAI SA FIM SERIOSI CU TURISMUL ROMANESC SI SA NE UITAM CE FAC ALTII DIN AUSTRIA,ELVETIA,GRECIA.

luni 13 aprilie 2009 la 15:46